2016. december 30., péntek

Sós torták

1.  Sós torta kenyérből


Hozzávalók: 4 személyre
1. Krém
- 20 dkg krémsajt
- 1 csokor kapor
- 1 csipet reszelt citromhéj
- 1 teáskanál citromlé
- só
- őrölt bors
2. Krém
- fekete bors
- só
- 10 dkg vaj
- 15 dkg kemény sajt
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 15 dkg tehéntúró vagy ricotta
3. Krém
- fekete bors
- só
- 1 kávéskanál mustár
- 10 dkg füstölt sonka
- 1 csokor snidling
- 10 dkg vaj
- 2 kemény tojás
Összeállítás
- só
- színes bors
- 10 krémsajt
- mini mozzarella
- 5 dkg füstölt lazac vagy sonka
- 12 szelet toast kenyér



1. Krém
Az első krémhez megmossuk és leszárítjuk a kaprot, majd deszkán finomra vágjuk. Összekeverjük a krémsajttal, és sóval, őrölt fekete borssal, egy csipetnyi citromhéjjal meg egy teáskanálnyi frissen facsart citromlével ízesítjük.
2. Krém
A második krémhez finomra vágjuk a petrezselyem zöldjét, majd kikavarjuk a túróval. Belereszeljük a sajtot. Összedolgozzuk a puha vajjal, ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.
3. Krém
A harmadik krémhez felaprítjuk a sonkát és a snidlinget. Lereszeljük a kemény tojásokat, majd mindezt elkeverjük a puha vajjal. Mustárral, sóval, fekete borssal fűszerezzük.

Összeállítás
Egy hosszúkás tálra lerakunk szorosan egymás mellé három kenyérszeletet. Vastagon megkenjük az első, kapros krémmel. Ráfektetjük a lazac vagy sonkaszeleteket (egy keveset félreteszünk a díszítéshez). Rárakunk három szelet kenyeret, rásimítjuk a következő, sajtos réteget. Ismét kenyér következik, arra pedig a tojásos keverék. A tetejére kenyér jön. Tenyérrel óvatosan kicsit összenyomkodjuk. Kis sóval, borssal összekeverünk 10 dkg krémsajtot, megkenjük vele a sós torta tetejét. A félretett lazac vagy sonkaszeletekből pici rózsákat tekerünk, ezekkel meg pár mozzarellagolyóval díszítjük a tetejét. Centi vastag szeletekre vágva kínáljuk újhagymával, retekkel egyéb zöldséggel.

2.  Sós torta kenyérből

Hozzávalók: 4 személyre
- 2 szál újhagyma
- 20 dkg trappista sajt
- 20 dkg gépsonka
- 3 főtt tojás
- 1,5 dl tejföl
- 1 csomag toast kenyér
Töltelék
- 1/2 csokor kapor
- mustár
- 1 tubus majonéz
- 5 dl tejföl
- őrölt fehérbors

 

Töltelék

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, finomra vágott kaporral és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Fontos, hogy nem sózzuk, mert a sonka és a sajt amúgy is sós. A tölteléket 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

A szeletelt kenyérből téglalap alakú tálcára kirakunk egy sort. A főtt tojást és a sonkát apró kockákra vágjuk, a sajtot megreszeljük, az újhagymát a zöldjével együtt felkarikázzuk. Ezután következik a rétegezés: egy sor kenyér, egy sor töltelék, megint kenyér, és így folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére nem teszünk a töltelékből. Fóliával letakarjuk, és fél napig a hűtőben hagyjuk. A hűtőből kivéve tejföllel gazdagon megkenjük a tetejét és az oldalát, majd kidíszítjük uborkával, retekkel, főtt tojással, kockákra vágott zöld, sárga és piros kaliforniai paprikával, petrezselyem zöldjével. Szeletekre vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése