2016. december 30., péntek

Quiche variációk

Gombás-sajtos quiche
Hozzávalók 4 személyre:
Az omlós tésztához:
·         200 g liszt
·         125 g vaj
·         1 tojás
·         1 csapott teáskanálnyi só
·         1 evőkanál jéghideg víz
 A töltelékhez:
·         200 ml tejszín
·         100 ml tej
·         4 egész tojás
·         só, bors
·         szerecsendió
·         2 gerezd fokhagyma
·         5 dkg edami sajt
·         5 dkg érett camembert sajt
·         5 dkg friss bébispenót (vagy rukkola)
·         5 szelet baconszalonna
·         3-4 szem csiperkegomba, vagy 1 nagyobb vargánya
·         2 ág friss kakukkfű
·         1 teáskanál vaj
Elkészítés:
Egy keverőtálba öntjük a lisztet, bele a kemény, darabokra vagdosott hideg vajat és a sót. Robotgéppel vagy kézzel az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá válik. Ekkor beleütünk egy egész tojást, majd hozzáöntjük a kanálnyi jéghideg vizet, és az egészet gyors fokozaton homogén tésztává dolgozzuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk. Egy sütőformát alaposan kivajazunk, a tésztát pedig belisztezett nyújtódeszkán kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd beleborítjuk a kivajazott sütőformába. Körbe mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a sodrófát a forma peremén végiggörgetve levágjuk a kilógó részeket (ezt késsel is kiigazíthatjuk).  -  Ha mini pitéket készítünk, akkor kisebb köröket nyomunk a tésztába és mini pite formába vagy muffin formába igazítjuk. Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd alufóliával beborítjuk, és száraz borsót vagy babot töltünk rá nehezékként. 200 fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük, eltávolítjuk a „nehezéket” fóliástól, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben. Mini pite esetén kb. 8 perc és nem kell nehezék nélkül sütni.

Közben egy tálban összekeverjük a tejszínt, a tejet és a tojásokat. Sóval, tört borssal, frissen reszelt szerecsendióval és egy vékonyra szeletelt, kevés sóval összepépesített fokhagymagerezddel ízesítjük. Az edami sajtot kis kockákra vágjuk, beleszórjuk a tálba és alaposan összekeverjük a tojásos-tejszínes keveréket.  A baconszalonnát egy kevéske olajon félig megsütjük és félretesszük. A serpenyőben jó alaposan lepirítjuk a húsos szeletekre vágott gombát, mellédobunk két ág kakukkfüvet, egy gerezd megroppantott fokhagymát és egy teáskanálnyi vajat, amivel jól átforgatjuk az egészet és a bacon mellé félretesszük. Összeállítjuk a quiche-t: Az elősütött tésztába beletöltjük a tojásos-tejszínes-spenótos keveréket, tetejére pakoljuk az elősütött bacont, a lepirított gombát és a kis darabokra tépkedett lágy camembert sajtot. Az egészet sütőbe dobjuk, és 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük. A kisült quiche-t szeletekre vágva, melegen tálaljuk, de később langyosan, sőt hidegen is finom.
Cukkinis

A töltelékhez:
·         1 egész tojás és egy tojásfehérje
·         2 dl tejszín
·         3 kis cukkini
·         1 nagy fej lilahagyma
·         két nagy gerezd fokhagyma
·         ha nem vegetáriánusoknak kézsül, akkor kb 100 g apróra vágott bacon
·         ízlés szerint só, bors
·         kevés francia, vagy olasz fűszerkeverék sem ront rajta

A töltelékhez megpucoljuk, majd tökgyalun (nagylukú reszelőn) lereszeljük a cukkiniket. Megsózzuk és hagyjuk hogy levet eresszen.
Eközben megpucoljuk a hagymát és a fokhagymát és mindkettőt apróra vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és enyhén megfonnyasztjuk őket. Az íz kedvéért némi szalonnát is kockázhatunk és piríthatunk rajta egy kicsit.
Egy kis tálban enyhén felverjük a tojást és a tojásfehérjét, hozzákeverjük a tejszínt, a borsot és az egyéb fűszereket.
Ha ezzel megvagyunk lecsöpögtetjük a cukkinit és a serpenyőben időközben kellemesen megpirult ízesítőkhöz adjuk. Lekapcsoljuk a tűzhelyet.
A kihűlt töltelékben elkeverjük a tejszínes tojásos keveréket, majd egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Sajtot teszünk a pite tetejére, majd visszatoljuk a sütőbe és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már megpirult a tészta széle és a sajt a tetején.

Sonkás-ricottás

A töltelékhez:
·      3 közepes fej lilahagyma
·      4 tojás
·      2 dl főzőtejszín
·      1 dl tej
·      10 dkg ricotta
·      10 dkg vékonyra szeletelt sonka
·     
·      őrölt bors

A töltelékhez a lilahagymákat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A felvert tojásokat a tejszínnel, a tejjel és a ricottával elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. A sonkát apróra vágjuk, majd a tojásos részhez keverjük.
A sütőpapírt levesszük az elősütött tésztáról, ráöntjük a tojásos keveréket, ráhelyezzük a hagymakarikákat, és 180 fokon 40 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése