·
30 dkg teljes kiőrlésű liszt
·
30 dkg vaj
·
30 dkg nyírfacukor vagy méz
·
2 citrom lereszelt héja
·
1 citrom kifacsart leve
·
3 egész tojás
·
1 teáskanál rumaroma
·
1 teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
·
5 dkg mazsola
·
5 dkg vörös áfonya
·
A citrommáz:
·
1 kisebb citrom leve
·
20 dkg nyírfacukor
·
2 evőkanál víz vagy tejszín
·
Elkészítése:
Egy edényben keverjük habosra a nyírfacukrot és a vajat, majd adjuk hozzá
egyesével a feltört tojásokat. Végül pedig keverjük el a tálban a többi
hozzávalóval a citromok héját és az egyik citrom kifacsart levét. Egy másik
edényben szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sütőport vagy a szódabikarbónát,
majd az egészet lassan adagoljuk hozzá a másik tálban lévő összetevőkhöz.
Keverjük el a hozzávalókat. Öntsük a tésztát egy kivajazott, kilisztezett
kuglófformába, majd helyezzük az előmelegített sütőbe. A kuglófot körülbelül
170 fokon süssük. Végezzünk tűpróbát. Ha elkészült, borítsuk ki a süteményt egy
tálcára, majd készítsük el a citrommázat.
Egy tálkában keverjük el a kisebb citrom levét a vízzel (tejszínnel) és a
nyírfacukorral. Keverjük a hozzávalókat addig, míg a cukor teljesen elolvad. Meg
kell várni ameddig el kezd hűlni, és kezd szilárdulni ekkor kenjünk be a kuglóf
tetejét a mázzal. Fogyasztásig tároljuk a süteményt hűvös helyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése