2017. március 5., vasárnap

Citrommázas kuglóf

Hozzávalók:
·         30 dkg teljes kiőrlésű liszt
·         30 dkg vaj
·         30 dkg nyírfacukor vagy méz
·         2 citrom lereszelt héja
·         1 citrom kifacsart leve
·         3 egész tojás
·         1 teáskanál rumaroma
·         1 teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
·         5 dkg mazsola
·         5 dkg vörös áfonya
·          
A citrommáz:
·         1 kisebb citrom leve
·         20 dkg nyírfacukor
·         2 evőkanál víz vagy tejszín
·          
Elkészítése:
Egy edényben keverjük habosra a nyírfacukrot és a vajat, majd adjuk hozzá egyesével a feltört tojásokat. Végül pedig keverjük el a tálban a többi hozzávalóval a citromok héját és az egyik citrom kifacsart levét. Egy másik edényben szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sütőport vagy a szódabikarbónát, majd az egészet lassan adagoljuk hozzá a másik tálban lévő összetevőkhöz. Keverjük el a hozzávalókat. Öntsük a tésztát egy kivajazott, kilisztezett kuglófformába, majd helyezzük az előmelegített sütőbe. A kuglófot körülbelül 170 fokon süssük. Végezzünk tűpróbát. Ha elkészült, borítsuk ki a süteményt egy tálcára, majd készítsük el a citrommázat.

Egy tálkában keverjük el a kisebb citrom levét a vízzel (tejszínnel) és a nyírfacukorral. Keverjük a hozzávalókat addig, míg a cukor teljesen elolvad. Meg kell várni ameddig el kezd hűlni, és kezd szilárdulni ekkor kenjünk be a kuglóf tetejét a mázzal. Fogyasztásig tároljuk a süteményt hűvös helyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése