2017. március 19., vasárnap

Mediterrán csokis narancsos pite



Hozzávalók:


18 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé (min. 60% kakaó tartalmú)
4 tojás
10 dkg cukor
1 tk. vanília kivonat
6 dkg liszt
6 dkg darált mandula vagy dió
1/2 tk sütőpor
6 dkg pirított mandula vagy dió durvára vágva
1 csipet só
1 narancs
10 dkg mazsola
1 ek rum vagy aroma
a tetejére: 150 g tejföl, 2 ek. porcukor,1 dl tejszín
díszítésnek: csokiforgács

Az egész narancsot megfőzzük (héjastól, egészben), amikor kész nagyobb darabokra vágjuk és botmixerrel (vagy bármilyen robotgéppel) pépesítjük. A mazsolát beáztatjuk rumba.

A vajat és a csokoládét lassú tűzön összeolvasztjuk és félretesszük hűlni. 
Robotgéppel habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliakivonattal, majd a kihűlt csokis-vajas keveréket is hozzáadjuk. Az átszitált lisztet, a darált mandulát vagy diót, a sütőport és a sót elvegyítjük. Hozzáadjuk a mazsolát (nem baj, ha nem szívta magába az összes rumot az is mehet bele) és az aprított mandulát vagy diót is. A masszát egy 25 cm-es tortaformába, vagy akár piteformába öntjük, amit előtte alaposan kivajazunk, kilisztezünk, vagy sütőpapírral kibéleljük. 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kivesszük a formából, majd ha teljesen kihűlt, akkor bevonjuk vagy díszítjük a krémmel.

A tejfölt kikeverjük a porcukorral, egy pár csepp vanília aromával és a tejszínnel.

Egy tábla étcsoki élén végighúzzuk a zöldséghámozót és az így keletkezett csokiforgáccsal díszítjük a torta tetejét.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése